Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szerződés

2007.12.06

 

Azt, hogy milyen célra vettük a macskát az adás-vételi szerződésnek kell tartalmaznia.

Szigorúbb egyesületnél a törzskönyvben vannak egyéb bejegyzések is, mint példányul „tenyésztésre nem javasolt”, vagy „tovább nem tenyészthető”. Előbbi adódhat küllemi, illetve tenyésztést befolyásoló genetikai hibából, utóbbi a tenyésztő és a vevő által megkötött szerződés típusából.
 
A macska eladása esetében három féle eladási (szerződéses) fajta szokott lenni:

-         Kedvenc minőség : Nem tenyésztésbe bevonható, ivartalanítási kötelezettség mellett eladott macska hobby célra.

-         Show minőség: Tenyészésbe nem bevonható, de vélhetően kiváló minőségű egyedről lévén szó (mert, hogy élőlényről van szó, és a macska feljődését senki sem tudja 100 %-san garantálni) kiállításra kitűnően alkalmas.

-         Tenyész minőség: Tenyésztésbe vonható, vélhetően kiváló minőségű egyedről van szó, bár itt sincs 100 %-os garancia. Ilyen esetben a szerződés szokta tartalmazni azokat a feltételeket amiket a tenyésztő támaszt a leendő gazdával (tenyésztővel) szembe és azokat a garanciákat (esetleges probléma estén életbe lépő kompenzációkat) amiket vállal az általa tenyésztett macskára.